Een krakende trap: waar komt het door?

Een krakende trap: veel mensen vragen zich af waar dit toch door komt. Een trap die kraakt, heeft verschillende oorzaken. Zo spelen o.a. de houtsoort, de luchtvochtigheid én temperatuurwisselingen een rol. Hieronder leggen we dit verder uit.

Houtsoort

Een krakende trap heeft veelal te maken met het materiaal van de trap zelf. Zo kraakt een vurenhouten trap meer dan een hardhouten trap. De meeste trappen zijn gemaakt van vurenhout: een houtsoort die erg zacht is en veel vocht opneemt. Hierdoor komt er meer spanning op de trap te staan en ontstaat er een krakend geluid. Veel mensen ergeren zich hieraan.

Luchtvochtigheid

Een airco in huis, de verwarming die weer omhoog gaat… Allemaal factoren die van invloed zijn op de luchtvochtigheid in huis. Is er sprake van veel droge lucht, dan kan dit ervoor zorgen dat een trap gaat kraken. Houd hier dus ook rekening mee.

Temperatuurwisselingen

Naast de luchtvochtigheid in huis, zijn temperatuurwisselingen ook van invloed op de trap. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gemerkt dat uw trap in de zomer en winter extra kraakt? Dat komt doordat een trap ‘werkt’. In de zomermaanden zet de trap uit, terwijl deze in de koudere periodes juist krimpt. Overigens is dit bij deuren vaak hetzelfde geval. Veel mensen zullen dit dan ook herkennen.

Verstevig uw trap

Wist u dat met een traprenovatie uw trap kunt verstevigen? Doordat er overzettreden over de bestaande treden heen worden geplaatst, wordt de trap steviger en neemt het gekraak af. Een traprenovatie is echter geen garantie dat het kraken helemaal zal verdwijnen. Hout blijft nu eenmaal een natuurproduct.

Uiteraard doen wij er alles aan om het kraken van de trap tot een minimum te beperken. Daarom gebruiken bij de renovatie van laminaat trappen een speciale trappenkit om de treden mee vast te zetten. Deze lijm vult eventuele gaten en openingen op, waardoor het gekraak van de trap aanzienlijk wordt verminderd.




De trap kaal opleveren: waar moet u aan denken?